Sposób przygotowania
Kuskus w głębokiej misce posypać solą i pieprzem, zalać ok. 350 ml gorącego bulionu (tak, aby warstwa bulionu była wyżej o 2 cm od powierzchni kaszy), przykryć i odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać szczyptą soli i poddusić, aż cebula będzie szklista. Dodać rozmrożony szpinak i jeszcze chwilę razem dusić. Kuskus podzielić na 3 równe części. Pierwszą dodać do szpinaku, drugą wymieszać z 4 łyżkami przecieru pomidorowego a do trzeciej dodać starty żółty ser i kurkumę. Wszystkie części dokładnie wymieszać. Papryki umyć, odciąć górną część z ogonkiem i odłożyć, wydrążyć gniazda nasienne i białe błony. Nałożyć do każdej papryki najpierw kuskus ze szpinakiem, potem kuskus z serem i na końcu z przecierem pomidorowym, każdą warstwę dobrze docisnąć łyżką. Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym, przykryć czapeczką, podlać pozostałą częścią bulionu i przecieru pomidorowego. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 45 min pod przykryciem.