Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotować z solą cztery szklanki wody. Do gotującej się wody dodawać powoli kaszkę kukurydzianą kupiec, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. Blachę do pieczenia o wymiarach (około 40×40 cm) wysmarować oliwą, przelać do niej ciepłą polentę, wyrównać wierzch i odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty (około 5×5 cm). Pomidory wymieszać z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem następnie wylać na blachę do pieczenia o wymiarach (około 20×30 cm). Szpinak drobno pokroić i posypać na wierzchu pomidorów. Pokrojoną polentę ułożyć na szpinaku, nakładając koniec jednego kawałka na drugim. Skropić oliwą. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 220°C przez około 15 minut. Mozzarelle porwać na kawałki i ułożyć na polencie. Podpiec kolejne 10 minut.
Przepis wykorzystany w programie Dzień Dobry TVN.