Sposób przygotowania
Pesto pomidorowe:
Zmiksować wszystkie składniki używając malaksera. W tym celu można użyć także moździerza. Wówczas najpierw pokroić na drobno składniki, następnie utrzeć na gładką masę.
Pasta z oliwek
Do drobno posiekanych oliwek dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do składników dodać ser feta, następnie całość wymieszać z oliwą aż do uzyskania pasty. Do smaku przyprawić oregano i pieprzem.
Pasta z fasoli
Przygotować fasolę. W tym celu namoczyć ją na noc w dużej ilości wody. Po odcedzeniu gotować ją w garnku, aż zmięknie. Tak przygotowaną umieścić w robocie kuchennym wraz z ok. 100 g wody, która pozostała po gotowaniu. Dodać pozostałe składniki, następnie zmiksować całość, aż do uzyskania gładkiej masy.
Do każdej pasty idealnie pasuje pieczywo chrupkie. Podawać z macą, waflami ryżowymi lub Crunchellą, a każdy przekona się, że zdrowe nie znaczy nudne.