Sposób przygotowania
Podgrzać w garnku wodę, mleko i 100 g cukru, następnie wsypać kuskus. Gotować kuskus, aż spęcznieje i odklei się od ścianek garnka. Przełożyć kuskus do blachy, przykryć folią spożywczą, przycisnąć drugą blachą, tak, aby kuskus był rozłożony równomiernie. Pozostawić do schłodzenia. W międzyczasie pokroić morele na połówki i usunąć pestki. Na wolnym ogniu rozpuścić masło i dodać morele. Smażyć morele przez 2-3- min., a następnie dodać miód. Karmelizować morele jeszcze przez 2-3 minuty. Kuskus pokroić w romby, używając ostrego noża. Romby posypać resztą cukru i zapiec w piekarniku na grillu do momentu aż cukier skarmelizuje. Ułożyć na talerzach po trzy kawałki kuskusu na osobę, na każdym kawałku położyć połówkę nektarynki, polać sosem powstałym na patelni oraz ułożyć kilka kwiatów lawendy.