Sposób przygotowania
Mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min, aż ciasto zacznie się lekko rumienić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser i zostawić trochę sera do dekoracji. Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.