Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
Masło wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zagnieść palcami aby powstała masa podobna do kruszonki. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Ciasto włożyć do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°C.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami i otrębami granulowanymi. Piec placki przez około 15 minut w temperaturze 150°C.
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować, następnie dolać masę mleczno-jajeczną. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na jednym placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.