Chcesz opóźnić procesy starzenia i dłużej cieszyć się gładką skórą? W pierwszej kolejności zadbaj o zdrowa dietę: jedz dużo owoców, warzyw i tłuszczów nienasyconych, które chronią przed zmarszczkami i szkodliwym działaniem słońca.
Właściwe odżywianie to dostarczanie organizmowi ok. 50 różnych składników odżywczych: witamin, aminokwasów egzogennych, mikroelementów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych. Naukowcy uważają, że dieta zawierająca dużo owoców, warzywa liściaste i strączkowe oraz gruboziarnisty chleb ma zdrowotny wpływ na skórę. Jest to związane z obecnością antyoksydantów takich jak witaminy A, C i E, które działają ochronnie i powstrzymują starzenie się skóry. Podobny proces prawdopodobnie zachodzi przy spożywaniu oliwy z oliwek.
Tak więc nie tylko drogie kosmetyki czy specjalistyczne kuracje pomagają zachować młodość. Potwierdzają to opublikowane wyniki w Journal of the American College of Nutrition. Naukowcy przeprowadzając międzynarodowe badania stwierdzili, że zarówno osoby jasno- i ciemnowłose, które zdrowo się odżywiały, rezygnując np. z masła, czerwonego mięsa i słodyczy, były znacznie mniej podatne na powstawanie zmarszczek. Dotyczyło to zarówno mieszkańców Australii narażonych na silne działanie słońca jak i Szwedów, gdzie promieniowanie słoneczne jest znacznie słabsze.
Specjaliści radzą, aby zacząć dbać o zdrową skórę i opóźniać jej starzenie się jak najwcześniej ? już od 25 roku życia. Według badań, za długie życie tylko w 30 % odpowiadają geny, w pozostałe 70% są to uwarunkowania środowiskowe.
Zalecenia żywieniowe:
- jedz dużo owoców
- w codziennej diecie nie zapomnij o warzywach liściastych i strączkowych
- wybieraj gruboziarnisty chleb zamiast białego pieczywa
- pij wodę
Ogranicz spożywanie:
- produktów rafinowanych – zawarte w nich polepszacze smaku zwiększają wagę ciała i zatrzymują wydalanie toksyn z organizmu (produkty zawierające biały cukier, dżemy, słodycze, napoje i soki z dodatkiem cukru, desery, lody, cukierki, gumy do żucia),
- soli – zatrzymuje wydalanie wody z organizmu (sól zawierają m.in. chipsy, prażynki, krakersy, słone orzeszki),
- produktów z białej mąki – chleb, makarony, ciasta i ciastka,
- produktów konserwowanych,
- kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych (karmione są hormonami),
- fast foodów – są bogate w tłuszcze nasycone (hamburgery, kebaby, itp.)
- wędlin – zazwyczaj do ich produkcji używane są azotany i azotyny. Zdaniem ekspertów WHO mogą zwiększać ryzyko powstawania nowotworów,
- mocno wysmażonych mięs – u mężczyzn zwiększają ryzyko wystąpienia raka prostaty,
- wędzonych mięs i ryb,
- kawy, napojów kawowych, czarnej herbaty, alkoholi,
- margaryny i produktów masłopodobnych.
Dodatkowo nie przejadaj się. Pamiętaj, że szczupłe osoby wyglądają młodziej.