Niewłaściwa dieta – tłuste i obfite posiłki, nadmierne spożycie oczyszczonych produktów skrobiowych, cukru rafinowanego oraz nadużywanie alkoholu, czy też pośpieszne jedzenie szkodzą wątrobie.
Dodatkowo spożywanie wielu leków pozostawia trwałe ślady w postaci mikrouszkodzeń wątroby, a to doprowadza do zaburzenia jej pracy. Groźne są także występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, wirusy, bakterie chorobotwórcze, azotany i azotyny. Codziennie wątroba musi dawać sobie z nimi radę. Kumulacja toksyn powoduje, że wątroba jest zbyt przeciążona i nie może skutecznie pełnić swoich funkcji. Pojawiają się wówczas dolegliwości – ból, poczucie niestrawności i nudności, wzdęcia czy zaparcia, może wystąpić też brak apetytu, jadłowstręt. Pierwsze objawy chorób wątroby są nietypowe i często niełączone z niewydolnością wątroby. Wątroba w trakcie przewlekłego, czy ostrego zapalenia, spowalnia swe czynności fizjologiczne, jest znacznie mniej wydolna, a to rzutuje na osłabienie wszystkich funkcji życiowych organizmu.
Jak dbać o wątrobę?
– należy jeść lekkie i jak najmniej przetworzone posiłki
– zamiast trzech dużych posiłków jeść pięć lub sześć mniejszych – to odciąża wątrobę i umożliwia jej prawidłowe wywiązywanie się z zadań oczyszczania oraz właściwej przemiany materii
– posiłki powinny gotowane, najlepiej na parze oraz duszone, pieczone w folii aluminiowej, należy unikać smażenia potraw
– spożywać dużo warzyw ? szczególnie gotowanych na parze
– każdy kęs należy rzuć wolno, po to by ułatwić pracę wątrobie i żołądkowi
– najlepiej unikać napojów gazowanych, pikantnych potraw i tłustych zwłaszcza smażonych dań oraz typu fast food,
– unikać świeżego pieczywa oraz dużej ilości słodyczy
– dieta powinna być zbilansowana, odpowiednio dobrana do potrzeb organizmu, bogata w witaminy i mikroelementy. Dostarczanie witamin (zwłaszcza z grupy B) i mikroelementów pozwala chronić narządy przed rozmaitymi schorzeniami i poprawić odporność organizmu
– osoby z chorobami wątroby obowiązuje całkowity zakaz picia alkoholu
– powinno się unikać silnie przetworzonej żywności, produktów zawierających słodziki i dodatki chemiczne
– należy ograniczyć spożywanie soli, zastąpić ją ziołami o działaniu stymulującym układ trawienny, np. imbirem, kozłkiem lekarskim, majerankiem i miętą
– wątrobie najbardziej służy kompleks witamin z grupy B,
– wątrobie służą również wyciągi z ziół ? ich skład najlepiej skonsultować z lekarzem.