Doskonałe źródło cennego błonnika.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1595 kJ |
378 kcal | |
Tłuszcz | 7,2 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3 g |
Węglowodany | 63g |
- w tym cukry | 2g |
Błonnik | 6,9g |
Białko | 11,9 g |
Sól | 0,01 g |
Płatki owsiane to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym. Następnie jest ono poddane obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
– zwykłe – otrzymane z całego ziarna
– górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna
– błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej.
Płatki owsiane odgrywają ważną rolę w racjonalnym odżywianiu człowieka, są bogatym źródłem białka i błonnika. Są produktem szczególnie bogatym w potas i magnez. Pomagają zachować skórze sprężystość i elastyczność. Znakomity dodatek do mleka, jogurtów, napojów mlecznych.