Pod koniec lutego odbyły się kolejne warsztaty kulinarne z cyklu Akademia Smaku Bosch, których partnerem jest firma Kupiec. Piąte spotkanie poświęcone było zaskakującym połączeniom smakowym na bazie czekolady. Warsztaty kulinarne odbyły się w Centrum Domowych Inspiracji, gdzie zaproszeni goście przygotowali słodkie
i wytrawne potrawy z czekoladą.
Warsztaty poprowadził ekspert i miłośnik czekolady, Piotr Chylarecki, któremu partnerował Paweł Kibrat, uczestnik programu Top Chef.
W pierwszej części spotkania Piotr Chylarecki opowiedział o walorach smakowych czekolady i nieoczywistych połączeniach kulinarnych z jej zastosowaniem. Warsztatowa część spotkania pozwoliła uczestnikom dowiedzieć się jaką czekoladę dobierać do konkretnych dań i jaką jej formę podać do przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Potrawy z czekoladą przygotowane zostały m.in. na bazie zdrowych nie nudnych produktów marki Kupiec.
W menu pojawiły się dania takie jak: wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami zaserwowana z kaszą pęczak czy wytrawny brownie z czekolady z kaszy gryczanej, podany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi. Na koniec warsztatów odbyła się wspólna degustacja wszystkich potraw.
Po więcej przepisów zajrzyj do E-MAGAZYNU. Poniżej także krótka relacja z warsztatów: