Fasola, dostępna w różnych odmianach, dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1562 kJ |
370 kcal | |
Tłuszcz | 1,3g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 61g |
- w tym cukry | 2,5 g |
Błonnik | 15 g |
Białko | 21 g |
Sól | 0,05 g |
Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.
Fasolę należy przed ugotowaniem moczyć w chłodnej wodzie 10-12 godzin. W czasie moczenia nasiona powiększają masę 2-3-krotnie. Napęczniałe gotują się szybciej i nie pękają. Przez pierwsze 10 minut dobrze jest gotować fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości. Fasola dłużej gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.