Płatki jęczmienne błyskawiczne
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1563 kJ |
370 kcal | |
Tłuszcz | 3,6 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 69,8g |
- w tym cukry | 3,0g |
Błonnik | 9,6g |
Białko | 9,8 g |
Sól | 1,6 g |
Płatki jęczmienne błyskawiczne są otrzymywane z kaszy jęczmiennej, w wyniku czego płatki błyskawiczne wymagają tylko 1-2 min. gotowania. Jęczmień, podobnie jak owies, jest zbożem bogatym w błonnik pokarmowy. Należy do grupy zbóż o charakterze profilaktycznym. Zawierają składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowią naturalne źródło białka, energii i witamin zawierają błonnik rozpuszczalny i beta-glukany, które eliminują z organizmu cholesterol. Są dobrym źródłem soli mineralnych: potasu, sodu, fosforu, magnezu i żelaza.
Aby przygotować płatki jęczmienne, należy zagotować szklankę wody lub mleka. Do wrzątku wsypywać powoli płatki jęczmienne błyskawiczne (około 3 łyżek). Gotować około 2 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać sól lub cukier do smaku. Płatki mogą być również dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup i bulionów.