Sposób przygotowania
Przygotować zacierki, mieszając mąkę, jajko oraz sól. Zagniatać aż do uzyskania elastycznego, twardego ciasta. Następnie schłodzić masę. Z gotowego ciasta odrywać palcami małe kawałeczki, tworzyć z nich wałeczki. Ciasto można także zetrzeć na tarce. Aby zacierki się nie sklejały, obsypać je mąką. Przygotować garnek z wodą – włożyć porcję rosołową i włoszczyznę, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotować na małym ogniu. Do zupy powinna zostać dodana kasza pęczak, gdy woda się zagotuje. Trzymać na ogniu, do momentu aż kasza stanie się miękka. Z garnka wyciągnąć włoszczyznę, pokroić marchew. Do rosołu dodać podsmażoną na oliwie cebulę i ziemniaki. Gotować. Pod koniec umieścić w garnku marchew i przygotowane wcześniej zacierki. Przyprawić do smaku pieprzem i tymiankiem.