Istnieje bezpośredni związek pomiędzy sposobem odżywiania się a zachorowalnością na chorobę wieńcową serca.
Wraz ze wzrostem ilości tłuszczów nasyconych w diecie rośnie liczba zawałów serca, albowiem ten rodzaj tłuszczów podnosi poziom cholesterolu we krwi i zwiększa jej krzepliwość. Istnieją trzy różne rodzaje tłuszczów, które w odmienny sposób wpływają na stężenie cholesterolu we krwi.
– Tłuszcze nasycone – głównymi źródłami są produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec, mięso czerwone (wieprzowina, wołowina), wędliny oraz produkty mleczne (masło, sery żółte, śmietana itp.). Ten rodzaj tłuszczu zwiększa ilość cholesterolu we krwi.
– Tłuszcze jednonienasycone – np.: w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i miękkich margarynach – nie zwiększają poziomu cholesterolu we krwi i mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach.
– Tłuszcze wielonienasycone – znajdują się głównie w olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany) i miękkich margarynach z nich produkowanych. Ten rodzaj tłuszczu może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, kiedy spożywany jest jako składnik nisko tłuszczowej diety. Trzeba pamiętać, że i ten typ tłuszczu jak pozostałe, jest wysokokaloryczny. Należy je więc spożywać w rozsądnych ilościach.
Częstym powikłaniem otyłości jest miażdżyca naczyń układu krwionośnego. Osoby otyłe mają we krwi dużą ilość cholesterolu, którego płytki odkładają się w ściankach naczyń krwionośnych i prowadzą do ich zwężenia, a nawet całkowitego zablokowania. Tętnice stają się mniej elastyczne, przepuszczają coraz mniej krwi. Miażdżyca prowadzi bardzo często do zawału serca i do wylewów krwi do mózgu. Ostatnie badania wykazują, że niektóre typy błonnika roślinnego, tzw. błonnik rozpuszczalny, mogą pomagać w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ten typ błonnika znajduje się w groszku, fasoli, soczewicy, owsie (płatki, otręby), warzywach i owocach. Podobnie jak redukcja tłuszczów i ich właściwy wybór istotne jest także ograniczenie cukru i słodyczy, alkoholu oraz soli.
Innym następstwem otyłości jest nadciśnienie tętnicze. Przy nadciśnieniu ciśnienie tętnicze wzrasta do 200 mm Hg, podczas gdy norma wynosi 120-140 mm Hg. Nadciśnienie długo nie daje żadnych objawów, po dłuższym czasie przejawia się jednak bólem głowy, szumami w uszach, przyspieszonym tętnem i zaburzeniami świadomości w momencie nagłego skoku ciśnienia. Wysokie ciśnienie może doprowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem.
Pomocne rady
Jak dbać o serce?
– Jedz jak najmniej tłuszczów i wybieraj produkty z tłuszczami nienasyconymi.
– Zamiast smażenia na tłuszczu gotuj na parze, duś lub podawaj z grilla. Unikaj stosowania tłuszczu do przygotowania mięsa. Zdejmuj tłuszcz z powierzchni mięsa.
– Wybieraj jak ?najchudsze? kawałki mięsa i oddzielaj każdy widoczny tłuszcz od mięsa.
– Jedz więcej ryb i drobiu (bez skóry).
– Spożywaj produkty nisko tłuszczowe i niskokaloryczne, gdy tylko jest to możliwe.
– Wprowadź do swojej diety więcej produktów zawierających węglowodany złożone oraz rozpuszczalny błonnik (owoce, warzywa i zboża).
– Utrzymuj swoją masę ciała taką, aby twój wskaźnik masy ciała mieścił się pomiędzy 20 a 25 (patrz BMI), Ogranicz ilość kalorii w stosowanej diecie i zacznij regularnie uprawiać umiarkowany wysiłek fizyczny (min. 3 razy w tygodniu przez minimum 30 minut).