Wprawdzie naukowcy dowodzą, że żadna dieta nie zagwarantuje nałogowym palaczom zdrowia, to jednak trucizny znajdujące się w dymie tytoniowym mogą szybciej zaatakować osoby z niedoborami składników odżywczych.
Dym tytoniowy zawiera ponad 50 substancji rakotwórczych, które niszczą naturalne systemy obronne organizmu. Stąd też ważne jest, aby codzienna dieta osób palących i przebywających wśród palaczy zawierała:
– dużo owoców i warzyw -szczególnie ciemnozielonych i żółtopomarańczowych, które są bogate w beta karoten, kwas foliowy, wit. B ( na ich brak cierpią palacze). Naturalną ochronę przeciwnowotworową daje regularne spożywanie: marchwi, brokuł, szpinaku, jarmużu, brukselki, dyni oraz pomarańczy.
– potrawy z witaminą C, gdyż organizm palacza potrzebuje jej 3 razy więcej niż osoby niepalące.
– dania z soi i przetworów sojowych, warzyw strączkowych oraz świeżych ryb, zamiast mięsa.
– do picia zaleca się zieloną herbatę, która działa ochronnie na przewód pokarmowy i płuca.
Dla osób, które zamierzają rzucić palenie lub właśnie to zrobiły zaleca się:
– regularne spożywanie płatków i otrąb owsianych – zmniejszają pociąg do palenia. Już w medycynie ludowej gotowany owies był używany jako środek zmniejszający uzależnienie od narkotyków.
– wprowadzenie do menu potraw zasadowych (rodzynki, figi, migdały, fasola), które utrzymują poziom nikotyny w organizmie, a to pozwala na zmniejszenie głodu nikotynowego.
– unikanie potraw zakwaszających (mięso, podroby, jajka, sery, orzechy, alkohol, kawa), które sprzyjają wypłukiwaniu nikotyny, co zwiększa chęć palenia.
– jedzenie pestek słonecznika lub dyni ? zawsze gdy przyjdzie ochota, by sięgnąć po papierosa.