Gdy dieta oparta jest na produktach z niskim IG zmniejszają się wahania cukru we krwi, a przez to odkładanie tłuszczu, tym samym nadmierny apetyt zostaje poskromiony.
Na takich zasadach oparta jest również dieta Montignac, która zaleca spożywanie posiłków o możliwie najniższym indeksie glikemicznym (IG) czyli poniżej 50. Indeks glikemiczny dotyczy wyłącznie węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują dużego wzrostu glukozy we krwi.
Główne zasady diety:
- należy spożywać 3 główne posiłki dziennie (2 węglowodanowe i 1 tłuszczowy).
- po posiłku węglowodanowym trzeba zrobić 3 godz. przerwy, po tłuszczowym 4 godz.
- owoce można jeść na czczo rano przed śniadaniem
- białka spożywa się proporcjonalnie do wagi ciała np: 60 kg / 60g białek
- posiłki dzielą się na węglowodanowo-białkowe lub tłuszczowo-białkowe
- zalecane węglowodany – chleb z mąki z pełnego przemiału, makaron z pszenicy durum, kasze, ryż naturalny, ryż dziki, płatki owsiane, proso, pszenica, jęczmień, żyto, produkty pełnoziarniste
- do tłuszczy zalicza się – mięso, jajka, sery tłuste, śmietanę od 18%, majonez bez cukru
- do każdego posiłku (poza owocami zjedzonymi na czczo), należy zjeść tyle warzyw, ile waży cały posiłek
- zaleca się zastąpienie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi
- zakazane są produkty o IG powyżej 50 – np. ziemniaki (z wyjątkiem młodych), biała mąka, białe pieczywo, biały ryż, kukurydza, cukier, cukierki, ciasta, słodkie konfitury i dżemy, miód, banany, winogrona, suszone owoce, frytki a także piwo.
Ponieważ taka dieta stabilizuje poziom glukozy we krwi, jest szczególnie wskazana dla osób, które są w grupie zagrożonej cukrzycą.
Pamiętaj, zanim zdecydujesz się na drastyczną zmianę Twojej diety skonsultuj się z lekarzem.