Chcesz opóźnić procesy starzenia i dłużej cieszyć się gładką skórą? W pierwszej kolejności zadbaj o zdrowa dietę: jedz dużo owoców, warzyw i tłuszczów nienasyconych, które chronią przed zmarszczkami i szkodliwym działaniem słońca.

Właściwe odżywianie to dostarczanie organizmowi ok. 50 różnych składników odżywczych: witamin, aminokwasów egzogennych, mikroelementów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych. Naukowcy uważają, że dieta zawierająca dużo owoców, warzywa liściaste i strączkowe oraz gruboziarnisty chleb ma zdrowotny wpływ na skórę. Jest to  związane z obecnością antyoksydantów takich jak witaminy A, C i E, które działają ochronnie i powstrzymują starzenie się skóry. Podobny proces prawdopodobnie zachodzi przy spożywaniu oliwy z oliwek.

Tak więc nie tylko drogie kosmetyki czy specjalistyczne kuracje pomagają zachować młodość. Potwierdzają to opublikowane wyniki w Journal of the American College of Nutrition.  Naukowcy przeprowadzając międzynarodowe badania stwierdzili, że zarówno osoby jasno- i ciemnowłose, które zdrowo się odżywiały, rezygnując np. z masła, czerwonego mięsa i słodyczy, były znacznie mniej podatne na powstawanie zmarszczek. Dotyczyło to zarówno mieszkańców Australii narażonych na silne działanie słońca jak i Szwedów, gdzie promieniowanie słoneczne jest znacznie słabsze.

Specjaliści radzą, aby zacząć dbać o zdrową skórę i opóźniać jej starzenie się jak najwcześniej ? już od 25 roku życia. Według badań, za długie życie tylko w 30 % odpowiadają geny, w pozostałe 70% są to uwarunkowania środowiskowe.

Zalecenia żywieniowe:

- jedz dużo owoców

- w codziennej diecie nie zapomnij o warzywach liściastych i strączkowych

- wybieraj gruboziarnisty chleb zamiast białego pieczywa

- pij wodę

Ogranicz spożywanie:

- produktów rafinowanych – zawarte w nich polepszacze smaku zwiększają wagę ciała i zatrzymują wydalanie toksyn z organizmu (produkty zawierające biały cukier, dżemy, słodycze,  napoje i soki z dodatkiem cukru, desery, lody, cukierki, gumy do żucia),

- soli – zatrzymuje wydalanie wody z organizmu (sól zawierają m.in. chipsy, prażynki, krakersy, słone orzeszki),

- produktów z białej mąki – chleb, makarony, ciasta i ciastka,

- produktów konserwowanych,

- kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych (karmione są hormonami),

- fast foodów – są bogate w tłuszcze nasycone (hamburgery, kebaby, itp.)

- wędlin – zazwyczaj do ich produkcji używane są azotany i azotyny. Zdaniem ekspertów WHO mogą zwiększać ryzyko powstawania nowotworów,

- mocno wysmażonych mięs – u mężczyzn zwiększają ryzyko wystąpienia raka prostaty,

- wędzonych mięs i ryb,

- kawy, napojów kawowych, czarnej herbaty, alkoholi,

- margaryny i produktów masłopodobnych.

Dodatkowo nie przejadaj się. Pamiętaj, że szczupłe osoby wyglądają młodziej.