Groch, jak wszystkie warzywa strączkowe, dostarcza organizmowi wiele wysokowartościowego białka i błonnika.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1562 kJ |
361 kcal | |
Tłuszcz | 1,4g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 61g |
- w tym cukry | 2,7 g |
Błonnik | 10 g |
Białko | 21 g |
Sól | 0,07 g |
Zawarte w nim saponiny zmniejszają ryzyko chorób serca i zwiększają odporność organizmu. Reguluje przemianę cukrów i obniża ciśnienie tętnicze. Wzbogaca dietę w potas, żelazo, magnez i witaminy młodości, czyli A i E.
Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować około 1 godziny.