Otrzymywana z prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1503 kJ |
355 kca | |
Tłuszcz | 2,9 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 71,6 g |
- w tym cukry | 0,1 g |
Błonnik | 3,2 g |
Białko | 10,5 g |
Sól | <0,01 g |
Jest produktem lekkostrawnym, doskonale nadaje się więc dla wszystkich, którzy pragną się zdrowo odżywiać. Kasza jaglana dzięki dużej zawartości krzemu korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów oraz leczniczo na stawy. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek dzięki swej lekko ocieplającej zasadowej naturze.
Nadaje się do zapiekanek, a także do zagęszczania zup. Ugotowana na sypko jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs, dobrze smakuje również na słodko z owocami.