Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1473 kJ |
347 kcal | |
Tłuszcz | 2,2g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 75g |
- w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik | 6,2 g |
Białko | 6,9g |
Sól | <0,01 g |
Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych pełnoziarnistych bardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej jakości ziaren jęczmienia. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów. Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roslinne a takze witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas ,fosfor).
Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna. Obłuszczone wypolerowane do jednakowej wielkości ziarno jęczmienia, to tzw. perełki kaszy, dlatego czesto mówimy na kaszę mazurską – perłowa. Rozróżnia się kaszę mazurską drobną, średnią i grubą.
W przypadku sporządzania kaszy na sypko, stosunek objętościowy kaszy do wody powinien wynosić 1:2. Podczas gotowania do wody warto dodać łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy, zapobiega to zlepianiu się ziarenek