Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1473 kJ |
347 kcal | |
Tłuszcz | 2,2g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 75g |
- w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik | 6,2 g |
Białko | 6,9g |
Sól | <0,01 g |
Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów. Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor). Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna, ale i bardzo smaczna.
Ze względu na stopień przetworzenia ziarna wyróżnia się kilka rodzajów kaszy jęczmiennej:
- kaszę jęczmienną wiejską – to obłuszczone i pokrojone dorodne ziarno jęczmienia, odsiane z mączki. Rozróżnia się kasze jęczmienną wiejską grubą, średnią i drobną.
- kaszę jęczmienną mazurską – to obłuszczone, wypolerowane do jednakowej wielkości ziarno jęczmienia, są to tzw. perełki kaszy, dlatego często mówimy na kaszę mazurską perłowa. Rozróżnia się kaszę jęczmienną mazurską grubą, średnią i drobną.
W przypadku sporządzania kaszy na sypko, stosunek objętościowy kaszy do wody powinien wynosić 1:2. Podczas gotowania do wody warto dodać łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy – zapobiega to zlepianiu się ziarenek.