Kaszka kus-kus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1533 kJ |
361 kcal | |
Tłuszcz | 1g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 75g |
- w tym cukry | 0,6 g |
Błonnik | 5 g |
Białko | 13g |
Sól | <0,01 g |
Podczas obróbki ziarna tej pszenicy poddane zostają gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie gotowej kaszki. Kaszka kus-kus używana jest od tysięcy lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów, w Polsce ma też już swoich zwolenników. Kasza ta zrobiła ogromną karierę na świecie zastępując w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup i sosów, ale też jako składnik sałatek.
Kus-kus jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do kuchni współczesnej pracującej kobiety.
Aby przygotować kus-kus należy wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki. Po ok. 5 min. kaszka jest gotowa do spożycia. Można też gotować w wodzie lub mleku przez 1-2 min.
(Kuskus to drobna kaszka z wysokogatunkowych partii pszenicy durum, poddana gotowaniu na parze, co znacznie skraca czas jej przyrządzania. Jest to produkt naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm. Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów odżywczych i smakowych).