Otręby owsiane
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1476 kJ |
350 kcal | |
Tłuszcz | 5,2 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,3 g |
Węglowodany | 56 g |
- w tym cukry | 1,5 g |
Błonnik | 10,6 g |
Białko | 14,5 g |
Sól | <0,01 g |
Produkt naturalny otrzymywany z preparowanego ziarna owsa. Otręby owsiane znajdują szerokie zastosowanie w codziennej diecie zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Są bogate w składniki mineralne, witaminy z grupy B. Regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, nowotworowym oraz cukrzycy. Dzięki bogactwu błonnika zapewniają prawidłową przemianę materii zapobiegając otyłości. Otręby można spożywać dodając je do mleka, jogurtów, koktajli, zup, sosów oraz surówek. Znakomicie nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków: ciasta, chleba, bułek czy naleśników. Mogą być również zamiennikiem bułki tartej do panierowania.
Zalecane dzienne spożycie otrąb 10-20 g.