Ryż biały długoziarnisty jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1499 kJ
353 kcal
Tłuszcz 1 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 79g
- w tym cukry  0,2 g
Błonnik 2,4 g
Białko 7 g
Sól 0,02 g

 

Ryż jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym i niskokalorycznym. Posiada wyraźny smak i doskonale współgra z wieloma produktami, co umożliwia przygotowanie oryginalnych potraw. Idealny do sałatek, potraw mięsnych i z jarzyn. (Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów smakowych i odżywczych). Ziarna tego ryżu są długie i smukłe, zazwyczaj cztery, czy pięć razy dłuższe niż szersze. Posiadają dużo wartościowego białka, błonnik, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń. Ryż biały ma szerokie zastosowanie dietetyczne (przy miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, marskości wątroby, nadczynności gruczołu tarczycy, otyłości); stosuje się go w żywieniu dzieci, ludzi starszych, sportowców, alergików. Prawidłowe proporcje gotowania ryżu sypkiego to: jedna część ryżu na dwie części wody.