Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1470 kJ |
346 kcal | |
Tłuszcz | 1,3g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 75g |
- w tym cukry | 1,3 g |
Błonnik | 6,2g |
Białko | 8,6g |
Sól | <0,01 g |
To w istocie nasiona trawy wodnej, która rośnie na brzegach rzeki Missisipi. Cechuje się długimi, cienkimi i ciemnymi ziarnami. Posiada intensywny zbożowy smak z wyraźnie wyczuwalnym orzechowym aromatem. Zawiera śladowe ilości tłuszczu i o wiele więcej białka, niż jego biały odpowiednik.
Jego długie, ciemne ziarna są bardzo dekoracyjne, dzięki czemu idealnie sprawdza się w sałatkach i daniach egzotycznych. Znakomicie smakuje w przystawkach i sałatkach. Jest wspaniałym dodatkiem do dań z mięsa i ryb. Stanowi idealny składnik niecodziennych potraw, łączy się go z owocami morza, homarami, dzikim ptactwem, krabami.