Ryż naturalny, zwany też brązowym, to ryż niepolerowany, z którego usunięto tylko łupinę.

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1497 kJ
353 kcal
Tłuszcz 1,9g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 76,8g
- w tym cukry 0,8 g
Błonnik 8,7 g
Białko 7,1g
Sól <0,01 g

Jest najmniej przetworzony, a więc najbardziej wartościowy pod względem odżywczym. Należy do grupy pokarmów o niskim indeksie glikemicznym. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb bogatych w minerały i witaminy. Ze względu na bogaty skład aminokwasów cenią go konsumenci zdrowej żywności i wegetarianie.

Doskonale komponuje się z potrawami z drobiu, jest także niezastąpiony do dań egzotycznych. Ugotowany ma lekko ciągliwą strukturę i orzechowy posmak. Ugotowanie go wymaga znacznie więcej czasu, około 30 min., oraz użycia większej ilości wody.