Soczewica Zielona dla smakoszy!
Soczewica należy do roślin strączkowych o wielu wartościach odżywczych. To źródło białka, które jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego. Soczewica obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii i miażdżycy. Bogata w potas i kwas foliowy, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.Soczewicę zieloną wyróżnia bardzo delikatny smak
i zwarta forma – po ugotowaniu zachowuje sypkość i nie rozpada się.
Sprawdź ją i przygotuj na swój własny sposób!
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 1384 kJ |
327 kcal | |
Tłuszcz | 1,9 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 48,8 g |
- w tym cukry | 1,2 g |
Błonnik | 8,9 g |
Białko | 24,3 g |
Sól | 0,03 g |