Soczewica Zielona dla smakoszy!

Soczewica należy do roślin strączkowych o wielu  wartościach odżywczych. To źródło białka, które jest najlepiej  przyswajalnym  przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego. Soczewica obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii i miażdżycy. Bogata w potas i kwas foliowy, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.Soczewicę zieloną wyróżnia bardzo delikatny smak
i zwarta forma – po ugotowaniu zachowuje sypkość i nie rozpada się.

Sprawdź ją i przygotuj na swój własny sposób!

 

Wartość odżywcza 100 g produktu:

Wartość energetyczna 1384 kJ
327 kcal
Tłuszcz 1,9 g
 – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 48,8 g
- w tym cukry  1,2 g
Błonnik 8,9 g
Białko 24,3 g
Sól 0,03 g