Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w 1/3 mleka dodać 1 łyżkę mąki i pół łyżeczki cukru. Odstawić na 20 min. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę i zarodki, rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Po wyrobieniu ciasta, odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenna, zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. W misce zagnieść ze sobą wszystkie składniki. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez około 30 min.