Sposób przygotowania
Połączyć mąkę, drożdże, miód, cukier, otręby owsiane, sól, olej, żółtka i 2/3 szklanki wody używając miksera i końcówki do zagniatania ciasta. Masę można wyrabiać także ręcznie przez ok. 10 min. Posypać blat mąką, zagniatać na nim ciasto, uformować kulę. Następnie włożyć ją do miski, uprzednio smarując ją olejem. Odstawić na ok. godzinę, przykryć folią spożywczą. Poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. Gotową kulę rozdzielić na trzy równe kawałki. Każdą część zrulować, tworząc podłużne wałeczki. Utworzyć z nich warkocz. Następnie umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zakryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Rozbełtać jajko, posmarować nim ciasto i obsypać płatkami owsianymi. Piec przez 40 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.