Sposób przygotowania
Otręby wymieszać ze sobą w misce, zalać 300 ml wody i odstawić do nasiąknięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w pozostałej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać do otrąb, wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać do miski z otrębami. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękami na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy uformować dwa okrągłe bochenki, posmarować woda, posypać ziarnami i lekko je wcisnąć w ciasto. Bochenki odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wierzch bochenków naciąć przy pomocy żyletki. Wstawić bochenki do piekarnika i piec około 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 30 minut. Chleby wyjąć i odstawić na kratkę z piekarnika aby ostygły.