Sposób przygotowania
Rozgrzać olej i poddusić cebulę pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wsypać ryż i krótko podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać szpinak i chwilę poddusić. Dodać pomidora pokrojonego w drobną kostkę a następnie zmiksowanego bakłażana i trochę wody. Wszystko razem dusić i kontrolować ilość wody, jeżeli ryż ją wchłonął uzupełnić niewielką ilością. Na koniec doprawić oregano, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Liście kapusty zblanszować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić i przekroić na pół. Wyciąć twardy środek liścia. Na każdą połówkę liścia nakładać łyżką nadzienie z ryżu i zawijać jak gołąbki. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku, podlane niewielką ilością wody.