Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę dodać łyżeczkę soli i uformować kopiec. Dodać masło i szybko zagnieść ciasto, dodając po łyżce wody. Gdy ciasto będzie jednolite i elastyczne, zawinąć w folie i wstawić do lodówki na około30 min. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie, odcisnąć. Włożyć do garnka zalać 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Kaszę gryczaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na placki o grubości około 1 mm. Na jednym z ciast ułożyć warstwę kapusty kiszonej na niej ułożyć warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułożyć filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod filet. Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu. Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.