Sposób przygotowania
Z kapusty oddzielić najładniejsze liście i każdy parzyć przez minutę w gotującej się wodzie. Ostrożnie odciąć zgrubiałe części. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć cebulkę, dodać po chwili paprykę i dusić razem kilka minut, wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewać liście kapusty, zawijać jak tradycyjne gołąbki i układać ciasto w naczyniu żaroodpornym wyłożonym nieużytymi liśćmi kapusty. Zalać gołąbki bulionem, przykryć kolejnymi liśćmi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 30 minut. W tym czasie przygotować sos: do rondelka wlać śmietankę i wkruszyć ser, podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści. Polewać gotowe gołąbki.