Sposób przygotowania

Pasta jajeczna
Kilka jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zmiksować. Dodać majonez, kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pasta z oliwek i bakłażana
Oliwki pokroić w talarki, bakłażana umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Gdy puści sok opłukać i osuszyć aby pozbyć się goryczki. Podsmażyć bakłażana na patelni i pokroić w kostkę. Do miseczki dać kilka łyżek jogurtu naturalnego, pokrojone warzywa. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Hummus
Ciecierzycę odsączyć, czosnek zmiażdżyć. Do wysokiej miski dać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki tahini, 3-5 łyżek soku z cytryny oraz wymienione wcześniej składniki. Wszystko razem zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt sucha można dodać trochę płynu z puszki ciecierzycy. Doprawić solą i pieprzem.

Pasty przekładamy do miseczek podajemy z waflami Crunchella i kiełkami.